Derby se zlínem by mohla vymrštit kometu do čela tabulky

01.11.2012 22:28
Posadí derby se Zlínem Kometu opět na vítěznou vlnu?
 

Posadí derby se Zlínem Kometu opět na vítěznou vlnu?

B r n o – V posledním duelu před reprezentační přestávkou se bude Kometa snažit odčinit dvě předchozí prohry a opět naplno bodovat. Nebude to však lehký úkol, proti Brnu bude stát Zlín se svoji skvělou obranou. Kometa má Ševcům, co oplácet. Na jejich ledě totiž v pátém kole prohrála v prodloužení a utrpěla tak vůbec první porážku v sezóně. Derby začíná v pátek od 18:00.

 

Hrozba venkovní kluzišť - PSG Zlín

Zlín je jedním ze tří týmů bez posil v NHL a ani jemu tento fakt zatím neubírá na výsledcích. Ševci jsou na pátém místě se ziskem třiceti bodů a vyrovnaným skóre 42:42. Nicméně je pravdou, že Zlínští v jednu chvíli dokonce pokukovali po místě prvním, jenže výsledkový výpadek mezi 11. a 13. kolem jejich postavení odsunul níže. Zmíněné tři utkání byly všechny domácími zápasy. Na výhru na vlastní půdě už čeká Zlín čtyři zápasy.

Jenže Kometu bude zajímat před nadcházejícím utkáním hlavně zlínská bilance venku, a ta je velmi dobrá a nahrazuje neúspěchy na domácím kolbišti. Pět zápasu za sebou dokázali Ševci vyhrát na kluzištích soupeřů, a to je pro Kometu směrem k pátku velké varování. V posledních dvou zápasech Zlín zvítězil v Karlových Varech i Litvínově.

Petr Čajánek nastoupí v pátek již ke svému 600. extraligovému utkání. Foto: Jan Čech (hokejkv.cz)

Dobrou formu venku si uvědomuje i trenér Ševců Rostislav Vlach. „Na cizím ledě se nám momentálně daří, ale každý zápas je jiný. Brno má velkou sílu, i když nyní dvakrát prohráli, doma jsou mimořádně silní a úspěšní,“ ale i on ví, že přidat další výhru bude v Brně složité. „Má velmi zkušené mužstvo. Dlouhodobě předvádí výborné výsledky. V sestavě Komety najdeme řadu velezkušených hráčů, čemuž odpovídá lichotivé postavení v tabulce,“ vyjádřil se pro klubové stránky hokej.zlin.cz. Zlínský kouč bude postrádat obránce Petra Zámorského, Petra Šenkeříka a také Dalibora Řezníčka.

Slabší produktivita, skvělá defenzíva

Petr Holík dělal problém Kometě již v mládežnických kategoriích. Foto: Jiří Zaňát Zlín Press.

Pokud se podíváme na produktivitu, opakuje se příběh z minulé sezóny, kdy výkony Zlína stály především na pevné obraně. I nyní tomu tak je. Ševci nastříleli jako pátý tým tabulky pouze 42 branek a změna v přísunu gólů se dá jen těžko očekávat. V kádru Zlínských je přitom obávaný kanonýr Jaroslav Balaštík, který se trefil pětkrát a nebo také Bedřich Köhler. Ten se také prosadil v pěti případech, ale na své konto nepřidal žádnou asistenci a zatím je tak s pěti body za očekáváním. Týmové kanadské bodování vede kapitán Petr Čájánek se statistikou 6+7. Za ním je pak s deseti body duo mladíků Honejsek, Holík a právě Jaroslav Balaštík. Bodově se také mimo Köhlera trápí i tradiční sběratel bodů Petr Leška (3+6).

Ofenzivní neúrodu ale zdatně zastupuje obrana, konkrétně pak duo brankářů Luboš Horčička a Jakub Sedláček. Prvně jmenovaný s brněnskou minulostí je s procentuální úspěšností zásahů 93,05 na třetím místě extraligové tabulky. Jakub Sedláček si drží úspěšnost 91,80%. Nesmíme pak zapomenout ani na obránce, kteří čistí prostor před oběma gólmany. Už tradičně je v bodovém popředí Martin Hamrlík (0+6) a také Tomáš Linhart (0+8).

Hra Zlína nám příliš nevyhovuje, ví Zdeněk Venera

Kometa sundala nohu z plynu a poprvé v sezóně dvakrát za sebou prohrála. Na tabulku to zatím příliš velký vliv nemá. Brno zůstává na druhém místě. Ale další prohra už by mohla být velmi nepříjemná. „Byly to dva zápasy, které nám výsledkově nevyšly, ani herně to nebylo ideální, umíme hrát lépe. Máme co napravovat a potřebovali bychom v pátek zabodovat,“ hodnotil předchozí dvě utkání Zdeněk Venera i s jasným cílem pro další utkání.

Že nebude v pátek zrovna jednoduché bodovat ví i brněnský kouč. „Zlín hraje venku výborně, mají z kluzišť soupeřů spoustu bodů. Výborně brání, což nám příliš nevyhovuje, takže uvidíme, jak si budeme s kvalitní obranou Zlína schopni poradit,“ naznačil, že Zlín nepatří zrovna mezi nejoblíbenější soupeře Komety. Slova Zdeňka Venery potvrdil i jeho svěřenec obránce Jan Švrček. „Je to tým, který si zakládá na gólmanech a pevné defenzivě. A z toho vychází, dobře brání a vyráží do rychlých protiútoku a snaží se udeřit.“