Žádná sranda nastoupit po takové době, svěřil se Martin Falter

01.11.2012 22:33

Žádná sranda nastoupit po takové době, svěřil se Martin Falter

 

Žádná sranda nastoupit po takové době, svěřil se Martin Falter

B r n o – Až v šestnáctém zápase dostal gólman Martin Falter příležitost nastoupit za brněnskou Kometu k extraligovému duelu. Na ledě libereckých Bílých Tygrů však vydržel bez inkasované branky jen v první třetině, v těch dalších dvou dostal již tři branky. Jelikož Kometa dokázala rozvlnit síť za Ondřejem Pavelcem pouze dvakrát, musela letní posila z pražské Sparty ve své premiéře skousnout těsnou porážku 3:2. Dva góly za Falterova záda navíc dopravil útočník NHL Wayne Simmonds.

 
 

Jaký jste měl dojem z vašeho prvního extraligového startu v dresu brněnské Komety?
Zápas dle mého moc krásný na dívání nebyl, byl hodně urputný a ubojovaný. Bylo dobře vidět, že soupeři jde v každém utkání o všechno, v první třetině byl jejich tým hodně dole. Uskakovaly jim puky, navíc jsme jim dali dva góly v oslabení. Od druhé třetiny ale nastoupil zcela jiný tým, který viděl, že se s námi dá hrát. Podařilo se jim srovnat stav zápasu a dopadlo to, jak dopadlo.

Šlo něco udělat s inkasovanými brankami?
S první a třetí brankou asi nic moc udělat nešlo. U té druhé vím, co jsem měl provést jinak. Celá situace byla navíc komplikovaná v tom, že rána šla pod padajícím Kubou Svobodou, takže jsem nebyl celou dobu v očním kontaktu s pukem. Každopádně jsem neměl pokrytý spodek brány, měl jsem klečet a ne jít na jedno koleno. Situace se dala vyřešit jinak.

Jak bylo těžké se připravit na extraligový zápas po tak dlouhé přestávce?
Nebyla to žádná sranda. Že nastoupím, jsem se dozvěděl až po posledním tréninku, takže jsem to v hlavě dlouho neměl. Příprava nebyla nijak specifická, najedl jsem se, vyspal se a jeli jsme do Liberce. Chtěl jsem dělat všechno, jako když chytám normálně, jen jsem si to musel zase po delší době osvěžit.

Měl jste během zápasu na mysli, že na druhé straně stojí hvězda NHL Ondřej Pavelec, a že chcete být lepší než on?
Tak to nevnímám. Myslím si, že se rozdíly umazávají, a že výkon gólmana se odvíjí od hry celého mužstva. Když se týmu nedaří, gólman to nedokáže příliš strhnout. Naopak když se daří, brankář s mužstvem roste. Tak to bylo vidět i v zápase s Libercem.

Jak jste si užil atmosféru, která oproti brněnské nepatřila k nejlepším?
Kam přijedeme, chodí běžně hodně lidí. V Liberci jich však mnoho nebylo, asi to bylo tím, že se Libereckým v domácích utkáních nedaří. Atmosféra zde byla jedna z těch nejslabších, jediné Karlovy Vary jí mohly konkurovat.

Může slabá divácká kulisa ovlivnit i hráče na ledě?
Určitě se hraje jinak, když hala bouří. Zápas dokáže hráče strhnout a vybičovat ještě k lepším výkonům. Tohle v Liberci chybělo.

Nebude se vám teď zdát o Simmondsovi, který vám dal dva góly?
Jeho góly dělají hráče hráčem. Celou dobu moc vidět nebyl, ale dokázal být dvakrát na správném místě. Jednou ho trefil puk a dovezl mi ho až do brány, podruhé tečoval nahození Šmída. Jednoznačně hráč zápasu, klobouk dolů před ním.

Může se na výkonu gólmana projevit i situace, po které byl Radek Dlouhý odnesen na nosítkách?
Je to nepříjemné, když vidíte spoluhráče a kamaráda ležet na ledě, v zápase však není čas nad tím přemýšlet. Viděli jsme, že žije, hýbe se a reaguje, jediné co jsme mohli udělat, bylo vyhrát zápas pro něj. Bohužel to nevyšlo.

Víte již něco o jeho stavu?
Během zápasu zůstal chvíli v kabině a pak jel s Pavlem Zubíčkem do Brna. Ráno se ukázal na tréninku, byl docela v pohodě, jenom říkal, že mu dělá problém zaostřit. Proto jel ještě do nemocnice na vyšetření.

Víte už, kdo bude chytat v pátečním utkání proti Zlínu?
To se ještě neví.